Categorieën
Algemeen

Gemeente hakt knoop door over toekomst Dellewalbaai

De gemeente Terschelling heeft gisteravond na jarenlange onzekerheid de knoop doorgehakt over de toekomst van de Dellewalbaai en kiest voor de bouw van enkele appartementen. De Stichting Natuurherstel Baai Dellewal is blij met het besluit.

Al jarenlang is er onduidelijkheid over de toekomst van het gebied, naast Hotel Schylge op West-Terschelling. De Gemeente Terschelling is eigenaar, maar wil graag af van de grond die voor 2,2 miljoen euro in de boeken staat.

WestCord Hotel Schylge kwam met plannen om het hotel uit te breiden op het naastgelegen stuk grond. De Gemeente Terschelling leek daar in eerste instantie wel interesse in te hebben.

Maar eind 2013 werd de Stichting Natuurherstel Baai Dellewal opgericht, met als doel de aankoop van de grond middels crowdfunding, om deze te behouden voor de natuur. Sindsdien ligt eigenlijk alles rondom het gebied stil.

Gisteravond stemde de gemeenteraad over de toekomst van het gebied. Er waren verschillende opties, zoals de uitbreiding van het hotel, de bouw van 8 luxe appartementen, volledige verkoop aan de Stichting of de realisatie van 13 appartementen.

Uiteindelijk werd er gekozen voor die laatste optie, de bouw van 13 appartementen gericht op oudere eilandbewoners. Het gaat om woningen met twee bouwlagen, die in het duin zelf gebouwd zullen worden, waardoor ze vanaf de bovenliggende weg bijna niet zichtbaar zijn en de zichtlijnen naar de Waddenzee behouden blijven zoals ze nu zijn. Het dak komt ongeveer uit op dezelfde hoogte als het terras van Hotel Schylge, beschrijven de plannen. Parkeren gebeurd binnen in het pand.

Huidige situatie (Google StreetView)
Dellewal nu, Google streetview
Dellewal nu, Google streetview
Schetsen architect
Appartementen Dellewal

Met een amendement van PvdA en CDA, gesteund door Plaatselijk Belang, werd gisteravond ook vastgelegd dat het land rondom de nieuw te bouwen appartementen verkocht moet worden aan de Stichting Natuurherstel Baai Dellewal.

De stichting is dan ook blij met de plannen en noemt het een fantastisch voorstel, omdat er slechts gebouwd wordt op grond die al gebruikt is voor bebouwing en niet op natuurgrond.

Het is nog onduidelijk wanneer de plannen uitgevoerd kunnen gaan worden.

-- Advertentie --