Categorieën
Algemeen

Wederom extra bescherming voor strandbroeders

Voor het derde jaar op rij wordt de bescherming van strandbroeders op Terschelling uitgebreid.

Vogels die het strand gebruiken als broedplaats hebben het al jaren zwaar. De onbeschutte nesten worden vaak gestoord of vertrapt door zowel mensen en dieren die geen weet hebben van de aanwezigheid van deze nesten. De Vogelbescherming Nederland lanceerde enige jaren geleden dan ook al de onderstaande campagne, ‘Geef strandbroeders een kans!’, om het bewustzijn onder de mensen te vergroten.

Twee jaar geleden begon Staatsbosbeheer op Terschelling met het actief beschermen van deze broeders, door informatieborden te plaatsen op de Spathoek (Noordsvaarder). In dat gebied broeden dwergsterns, noordse sterns, bontbekplevieren en scholeksters.

Vorig jaar werd de bescherming nog iets verder uitgebreid door de natuurorganisatie, met de plaatsing van een vogelwachterspost op de Noordsvaarder. Op de Boschplaat wordt dat al jarenlang gedaan.

Volgens Staatsbosbeheer waren niet alleen de reacties positief, ook het aantal broedparen nam duidelijk toe door de genomen maatregelen. Dit jaar kiest de organisatie voor een nieuwe toevoeging: touw. Tussen de palen met informatiebordjes die rondom het broedgebied geplaatst zijn, is een touw gespannen.

“Van een afstand is het touw niet te zien, pas wanneer je dichterbij komt is het zichtbaar. We zien nu al dat de rust in het gebied verbeterd is en dat mensen er omheen lopen”, zegt boswachter Joeri Lamers.

-- Advertentie --