Categorieën
Algemeen

Handhaving drankwet: tevreden over controle, maar flinke omzetdaling

Deze week werd op Terschelling de handhaving van de Drank- en Horecawet deze zomer geëvalueerd. Over het algemeen is men tevreden, maar verschillende bedrijven op het eiland zagen hun omzet maar liefst halveren. Dat schrijft de Leeuwarder Courant vandaag. De gemeente liet al eerder weten tevreden te zijn.

Over het handhaven van de vernieuwde Drank- en Horecawet, die het drinken en bezitten van alcohol beneden de 18 jaar verbiedt, is voorafgaand aan de zomer veel te doen geweest op het eiland. De discussie kwam in een stroomversnelling toen jongerencamping De Appelhof op de website verkondigde dat alcohol bij de tent ook onder de 18 toegestaan was. Burgemeester Bats moest zich in Den Haag melden om het voorval.

Uiteindelijk koos Geert van Dieren, eigenaar van De Appelhof, ervoor om een gebied rond de tent aan te merken als privéterrein. In overleg met Justitie werd vervolgens besloten dat er geen controles uitgevoerd zouden worden binnen dat gebied.

Mede door deze afspraken had Van Dieren geen last van een lagere bezetting, schrijft de Leeuwarder Courant. “Maar de andere jongerencampings zaten met forse dalingen. De jongeren gaan naar het buitenland. Daar zit het gevaar. Je krijgt ze hier niet zonder drank, want ze gaan voor het feestje, zo simpel is het”, zegt Van Dieren. In de discotheek op de camping, The Big Apple, verkocht Van Dieren dit jaar maar zo’n 1000 liter bier per week, waar dat voorheen wel 5000 liter was. Zijn cafetaria haalde wel een flink hogere bieromzet dan voorheen.

In totaal deelde de Politie afgelopen zomer 79 boetes uit voor het in bezit hebben en/of drinken van alcohol onder de 18 jaar. Verder waren er 17 alcoholincidenten waarbij de ambulance moest komen, tegenover 15 vorig jaar. Bij 3 van deze gevallen betrof het een persoon onder de 18 jaar.

Volgens burgemeester Rob Bats was het opvallend dat er minder agressie, geweld en incidenten op straat plaatsvonden. Ook tijdens de controles ging er weinig mis, een enkele ouder maakte stampij op het terras als er werd geweigerd drank te serveren aan één van de kinderen.

Komende winter gaan de ondernemers op het eiland zich buigen over plannen om de jongeren in de toekomst op het eiland te houden. Avontuur en outdooractiviteiten staan ook op de lijst. Van Dieren ziet daar echter niks in. “Praten over de toekomst is prima, maar outdooractiviteiten, hou toch op zeg! Dat wordt helemaal niks, want het kan gewoon niet zonder drank”, stelt hij tegenover de krant.

-- Advertentie --