Categorieën
Algemeen

Tweede Kamer neemt motie tegen gaswinning op Terschelling aan

De Tweede Kamer stemde vanmiddag over de eerder deze maand ingediende motie tegen gaswinning op Terschelling. Een meerderheid stemde dit keer in met de motie en is dus tegen het winnen van gas op en rond het eiland.

De motie, die werd opgesteld door PvdA-kamerlid Jan Vos en later ondertekend door Stientje van Veldhoven van D66, Esther Ouwehand van de PvdD, Liesbeth van Tongeren van GroenLinks en Carla Dik-Faber van ChristenUnie, roept de Tweede Kamer op de plannen van het Nederlandse Tulip Oil om gas te winnen op en rond Terschelling te blokkeren.

Het is niet de eerste keer dat dit wordt geprobeerd met een motie, in september mislukte dat, omdat verschillende partijen een motie indienden en elkaars motie niet steunden.

Nu werd door de eerder genoemde partijen een gezamenlijke motie opgesteld en werd er wel een meerderheid behaald in de Tweede Kamer. Hiermee wordt de kans dat gaswinning op Terschelling doorgaat, een stukje kleiner.

De petitie tegen gaswinning, opgesteld door de actiegroep Gas(T)VrijTerschelling, is inmiddels door zo’n 63.000 mensen ondertekend.

De plannen van Tulip Oil staan voorlopig nog in de ijskast, omdat minister Henk Kamp, verantwoordelijk voor de vergunningsverlening, eerder dit jaar besloot te wachten met het toetsen van de aanvraag tot de nieuwe Mijnbouwwet afgerond is. Dat zal naar verwachting ergens deze winter zijn.

Ook Tulip Oil zelf heeft de voorbereidingen, waaronder het opstellen van een Milieueffectreportage, eerder dit jaar ook stopgezet, in afwachting van een beslissing door minister Kamp.

Gewijzigde motie tegen gaswinning Terschelling

-- Advertentie --