Categorieën
Algemeen

Minister heeft vertrouwen in onderzoek naar situatie Van Berkel

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft vertrouwen in het onderzoek dat gedaan wordt naar de situatie van Nicolette van Berkel, nautisch verkeersleider van de Brandaris.

Van Berkel zit inmiddels twee jaar thuis, naar eigen zeggen wordt ze door werkgever Rijkswaterstaat thuis gehouden sinds ze melding maakte van pesterijen en seksuele intimidatie op de werkvloer. Begin dit jaar werd er onder andere via Twitter op grote schaal aandacht gevraagd voor haar situatie.

De situatie op de Brandaris is eind 2016 door het Expertisecentrum Organisatie & Personeel (ECO&P) van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties onderzocht, wat in mei 2017 een rapport opleverde. Omdat de partijen het niet eens waren over de conclusies in dat rapport, werd oud-burgemeester van Schiermonnikoog Eenhoorn als onafhankelijke partij gevraagd advies te geven over de vervolgstappen. In augustus 2017 adviseerde hij een nieuw onderzoek door een onafhankelijke commissie.

In een reportage van EenVandaag liet Van Berkel weten geen vertrouwen te hebben in het onderzoek van die commissie. Ook uitte zij kritiek op de overheidsdienst, omdat die medische gegevens gedeeld had met collega’s van Van Berkel.

Eind januari stelde GroenLinks een aantal Kamervragen over de kwestie, waar minister Ollongren deze week antwoord op heeft gegeven. Ze geeft onder andere aan dat de medische gegevens in het rapport van ECO&P stonden en dat deze gedeeld is met collega’s van Van Berkel, omdat zij ook onderdeel waren van dat onderzoek. Volgens de minister heeft Rijkswaterstaat hiervoor eerder al excuses aangeboden en het rapport teruggehaald.

Verder schrijft de minister geen reden te zien om te twijfelen aan de onafhankelijkheid van zowel de ECO&P als de huidige onderzoekscommissie, bestaande uit onder andere een psycholoog/seksuoloog en een jurist. Volgens de minister krijgt de commissie voldoende ruimte om alle feiten op een rij te krijgen. Beoogd voorzitter Bert Kreemers van de commissie sloeg het aanbod juist af, omdat hij vond dat die ruimte er niet was, maar de minister ziet dat dus anders. Het onderzoek moet op 1 april van dit jaar afgerond zijn.

Rijkswaterstaat gaf Van Berkel in januari al een dienstopdracht, waarin zij werd opgedragen mee te werken aan het onderzoek. Omdat zij door de bedrijfsarts beter is gemeld, kan zij bij weigering ontslagen worden. Zelf noemde Van Berkel dat machtsmisbruik.

De overige Nautische Verkeersleiders mogen van Rijkswaterstaat geen uitspraken doen over de kwestie en ook overheidsdienst zelf doet verder geen inhoudelijke mededelingen. Op Twitter is sinds januari een verharde discussie ontstaan over de kwestie, waarbij partijen elkaar in sommige gevallen publiekelijk zwart maken.

-- Advertentie --