Categorieën
Algemeen

Vergunning voor nieuwbouw B&Y-terrein

Projectontwikkelaar Segesta uit Alkmaar heeft een omgevingsvergunning gekregen voor een omstreden nieuwbouwproject aan het Groene Strand.

Segesta is al vele jaren eigenaar van het ‘B&Y-terrein’ aan het Groene Strand, naast paviljoen De Walvis, al jaren een doorn in het oog van eilanders en toeristen. Op het terrein staat een compleet vervallen en ingestort pand.

In 2012 kwam de projectontwikkelaar met een groots plan voor het terrein, in de vorm van een appartementencomplex. De eilander bevolking protesteerde hevig tegen het plan, onder andere omdat het complex te hoog bevonden werd.

Uiteindelijk kwam Segesta in 2014 met een nieuw idee, waar het inmiddels ook een vergunning voor heeft gekregen. Het betreft de bouw van enkele bedrijfsloodsen. In de plannen was ruimte voor vijf bedrijfsunits, met een totaal oppervlakte van 1100m². Een deel van de constructie wordt 14 meter hoog.

Uit de eilander gemeenschap kwam bij de bekendmaking van de plannen al veel kritiek. Nu blijkt er door de FUMO, de externe partij die verantwoordelijk is voor de vergunningsverlening op Terschelling, toch een omgevingsvergunning verleend te zijn voor de bouw van de loodsen.

De actiegroep ‘Help Terschelling!’, die tegen de eerdere plannen een petitie startte, heeft geschokt gereageerd op de verleende vergunning. “Ze hebben nog niets geleerd bij Segesta”, aldus hun website.

De actiegroep heeft onder andere pogingen ondernomen de grond te kopen van de projectontwikkelaar. Via een makelaar werd tot €900.000 geboden voor de grond, maar Segesta zag daar niets in. “Zelfs een verzoek van ons om op eigen kosten het terrein te schonen, teneinde het aanzicht te verfraaien kon hun medewerking niet krijgen.”

‘Help Terschelling!’ wil er, nu er een vergunning verleend is voor de bouw van de bedrijfsloodsen, alsnog alles aan doen om de bouw te voorkomen.

“Allereerst hebben we een bezwaarschrift tegen deze plannen ingediend bij het College van B&W, gelijktijdig hebben we een verzoek tot een Voorlopige Voorziening ingediend bij de Rechtbank Noord-Nederland, een verzoek aan de rechter om tot schorsing van de aanvang van de bouwwerkzaamheden te besluiten”, aldus de verklaring op de website van de groep.

Het B&Y-terrein is, evenals de Baai Dellewal, al vele jaren een probleemdossier op het eiland.

-- Advertentie --