Categorieën
Algemeen

Gasprotest in Den Haag

De actievereniging gasTvrijTerschelling, Milieudefensie en de Waddenvereniging gaan aankomende woensdag in Den Haag gezamenlijk protesteren tegen gaswinning op Terschelling.

Op het Plein in Den Haag wordt een podium geplaatst waar komende woensdag rond 11:30 Terschellingers, Waddenliefhebbers en volgens de actiegroep zelfs Kamerleden het protestlied tegen winning op Terschelling gaan zingen.

“Het waddengebied is zo bijzonder vanwege de rust, ruimte en natuur. Industriële mijnbouw past daar gewoon niet bij”, stelt directeur van de Waddenvereniging Arjan Berkhuysen in een gezamenlijke verklaring.

Annet van Essen van gasTvrijTerschelling voegt daaraan toe: “Met het Terschellings gas kan je Nederland 2,5 dag per jaar van gas voorzien, en dat voor maar 20 jaar. Daar ga je toch niet het kwetsbare Terschellinger natuurgebied voor riskeren, een gebied dat onder heel veel beschermende regels valt? Als we met zijn allen wat gas besparen is aanboren van dit veldje helemaal niet meer nodig. Zo wordt energiebesparing ook natuurbescherming.”

Ook Milieudefensie ziet de plannen van Tulip Oil niet zitten. Ike Teuling: “De risico’s van de boringen – waarbij Tulip Oil ook nog eens wil gaan fracken – zijn groot: grondwatervervuiling, aardbevingen, industriële infrastructuur. En bovendien is dit gasveld nog eens extra schadelijk voor het klimaat omdat het 15% pure CO2 bevat. Het aardgasbeleid van dit kabinet is duidelijk failliet. Er moet een stop komen op gasboringen in topnatuur, de kraan in Groningen moet dicht en er moet werk gemaakt worden van de schone alternatieven voor gas: isolatie en duurzame energie.”

Om 12:00, aansluitend aan de actie, zal de Tweede Kamer debatteren over de gaskwestie op Terschelling. De Kamer nam eerder dit jaar een motie aan waarin Kamp werd opgeroepen de beslissing voorlopig uit te stellen, tot er nieuwe wetgeving is. Woensdag zal blijken of Kamp hier gehoor aan zal geven, of niet. Eerder gaf de minister aan in de zomer een beslissing te willen nemen.

Opgeven voor deelname aan de protestactie kan via gasTvrijTerschelling.

-- Advertentie --