Categorieën
Algemeen

Belgen: “De helikopter staat klaar”

Het laatste woord over de mislukte aanbesteding van het patiëntenvervoer per helikopter vanaf de Wadden is nog niet gezegd. Het Belgische bedrijf Heliventure heeft de Regionale Ambulancevoorziening Fryslân (RAV) gedagvaard en dreigt met een geldboete.

Ruim een jaar geleden maakte Defensie bekend te gaan stoppen met het patiëntenvervoer vanaf de Wadden. De drie bekende gele SAR-helikopters waren afgeschreven en gingen in januari van dit jaar met pensioen. Defensie koos dat moment om helemaal te stoppen met het vervoer, omdat het niet zou passen binnen de kerntaken van de strijdmacht. Ook is er tegenwoordig minder geld beschikbaar en is het huidige Defensie-materieel ongeschikt voor het werk.

Dat laatste bleek de laatste tijd wel, toen steeds meer beperkingen van de NH-90, het type helikopter dat Defensie nu inzet, naar buiten kwamen. Niet alleen zorgt het toestel voor geluidsoverlast, ook is het te zwaar. Zo mag het niet landen op het ziekenhuis van Groningen, maar moet het toestel uitwijken naar vliegveld Eelde. Ook het MCL in Leeuwarden is de heli liever kwijt dan rijk, dat ziekenhuis heeft een deel van de parkeerruimte voor het personeel in moeten leveren om plaats te bieden aan de NH-90.

Het was de bedoeling dat het patiëntenvervoer vanaf 1 juli van dit jaar werd overgenomen door de publieke sector, middels een aanbesteding. RAV Fryslân kreeg de taak de nieuwe vorm van patiëntenvervoer op te zetten. Maar dat liep verkeerd. De ambulancevoorziening koos voor de ANWB als helikopterleverancier, die ook de traumahelikopters van de Nederlandse ziekenhuizen exploiteert. Maar het Belgische Heliventure, ook een deelnemer aan de aanbesteding, vond de keuze voor de ANWB onrechtmatig en stapte naar de rechter. Die besloot in het voordeel van de Belgen en verbood RAV Fryslân in zee te gaan met de ANWB.

Sindsdien is de situatie er niet beter op geworden. RAV Fryslân kreeg van de rechter de opdracht met Heliventure in gesprek te gaan om toch tot een akkoord te komen. Na een tijdje besloot de ambulancevoorziening de aanbestedingsprocedure echter volledig te stoppen en van voor af aan te beginnen. Dat is de Belgen in het verkeerde keelgat geschoten, Heliventure heeft RAV Fryslân opnieuw gedagvaard.

Heliventure eist bij de rechtbank in Leeuwarden dat RAV Fryslân een verbod krijgt op het opnieuw starten van een aanbestedingsprocedure, op straffe van een dwangsom van €250.000. Dat schrijft de Leeuwarder Courant deze week. RAV Fryslân wil volgens de krant verder niet reageren op de eis.

Luc Bertels, directeur van Heliventure, laat aan de Leeuwarder Courant weten dat de dwangsom gebaseerd is op gemaakte kosten. “De helikopter staat hier klaar. Die kunnen we morgen naar Leeuwarden of Groningen vliegen. Die heli is natuurlijk niet verloren voor ons, maar wij hebben er allerlei kosten voor gemaakt.”

“Wij zouden het liefst starten aan het project”, laat hij de krant weten. “Wij snappen het namelijk niet meer. Voor ons is het een raadsel hoe dit gaat. De RAV moest van de rechter contact met ons opnemen, maar dat hebben ze nooit gedaan. Wij zijn in blijde verwachting van een telefoontje.”

Uiteraard mogen de Belgen wel weer meedoen aan de nieuwe aanbestedingsprocedure, maar dat willen ze niet afwachten. “Ik blijf erbij: zomaar een nieuwe aanbesteding uitschrijven omdat er een partij is uitgerold die je niet bevalt… nee, zo werkt het niet”, stelt Bertels tegenover de krant.

Defensie heeft eerder al laten weten het patiëntenvervoer gewoon te blijven doen, zolang er nog geen andere partij gereed is. Wel wil de strijdmacht dat de problemen zo snel mogelijk opgelost worden.

De rechter kijkt op 8 september aanstaande naar de zaak. Tot die tijd zegt RAV Fryslân al wel te werken aan de nieuwe aanbestedingsprocedure.

Nieuwsheader: © Gerard van der Schaaf, Wikimedia Commons

-- Advertentie --