Categorieën
Algemeen

Voorlopig nog geen beweging in zaak Dellewal

Het beslag op de grond aan de Dellewalbaai blijft voorlopig in stand. De gemeenteraad stemde deze week een motie om het beslag op te heffen weg.

Harry Westers van WestCord Hotels liet in februari vorig jaar beslag leggen op 9000 m² grond aan de baai. Westers wil zijn Hotel Schylge graag uitbreiden in het gebied, Stichting Natuurbehoud Baai Dellewal wil het gebied juist behouden voor de natuur.

De rechter wees de beslaglegging van Westers in eerste instantie af, maar de hotelier ging in beroep. Sindsdien ligt het beslag nog altijd op de grond.

De gemeente Terschelling onderzoekt inmiddels eigen plannen voor de bouw van huizen op de grond, maar de Stichting Natuurherstel Baai Dellewal wil middels crowdfunding nog altijd proberen te grond te kopen. Eerder deze week werd duidelijk dat de familie Doeksen de stichting een grote lap grond geschonken heeft.

Volgens de stichting kunnen de plannen voor de realisatie van een natuurboulevard aan de baai niet verder uitgewerkt worden, zolang het beslag op de grond blijft bestaan. Fondsen als het Waddenfonds kunnen dan niet aangesproken worden.

Plaatselijk Belang Terschelling diende deze week tijdens de gemeenteraad een motie in, waarin de partij de gemeente opriep naar de rechter te stappen om het beslag op te laten heffen. “Waar een wil is, is een weg”, aldus de partij.

De gemeenteraad zag echter niets in het plan en wees de motie af. Het werd al eerder duidelijk dat de gemeente twijfels heeft bij de plannen om de baai te behouden voor de natuur en een eigen plan wil trekken. De grond, die voor 2,3 miljoen euro in de boeken staat, drukt zwaar op de financiën van de gemeente.

-- Advertentie --