Categorieën
Algemeen

Opnieuw kort geding rond Waddenheli

De rust rond de komst van een nieuwe helikopter voor het patiëntenvervoer vanaf de Wadden is nog altijd niet teruggekeerd. Het Belgische Heliventure spant opnieuw een kort geding aan.

Defensie is gestopt met het uitvoeren van patiëntenvervoer per helikopter vanaf de Waddeneilanden en het was de bedoeling dat dit vorig jaar overgenomen zou worden door een commerciële partij. Dat lukte echter niet, de aanbesteding van de Regionale Ambulance Voorziening (RAV) Fryslân mislukte, waarover meer in het dossier is terug te lezen.

Inmiddels is er een nieuw aanbestedingstraject opgestart en was het de bedoeling dat de nieuwe heli per 1 augustus dit jaar de lucht in zou. Nachtvluchten zouden in november volgen.

Maar, zo meldt de Leeuwarder Courant vandaag, die deadline zou wel weer eens krap kunnen worden. Het Belgische Heliventure spant ook nu weer een kort geding aan, samen met Heli Holland uit Emmer-Compascuum. Bij de vorige aanbesteding deden zij dat ook al.

De Belgen zijn van mening dat het huidige aanbestedingsproces gestaakt moet worden. In september vorig jaar staakte het bedrijf namelijk een rechtszaak tegen RAV Fryslân, omdat die laatste partij aangaf een “wezenlijk andere” aanbesteding te gaan formuleren. Volgens Heliventure is de huidige aanbesteding slechts op details anders, zo melden ze aan de Leeuwarder Courant.

RAV Fryslân is het daar niet mee eens. “Dit keer hebben wij gekozen voor een recht-toe-recht-aan aanbesteding, heel zorgvuldig en zonder open eindjes. Dat is dus wel degelijk anders”, zegt Jouke Wijnalda van het bedrijf tegen de Leeuwarder Courant.

Het kort geding dient eind volgende maand. RAV Fryslân denkt dat de deadline van 1 augustus nog steeds haalbaar is, de andere partijen twijfelen daar aan.

Tot er een nieuwe patiëntenheli gereed is, neemt de Kustwacht het patiëntenvervoer vanaf de Wadden waar.

-- Advertentie --