Categorieën
Algemeen

Gemeente krijgt weer gelijk in zaak Dellewal

De gemeente Terschelling heeft in hoger beroep weer gelijk gekregen in de zaak rond Baai Dellewal. Het beslag van WestCord Hotels op de grond moet worden opgeheven.

De gemeente en WestCord hebben al jaren een geschil over de grond. Volgens WestCord waren de hotelketen en de gemeente al in een vergevorderd stadium wat betreft de aankoop van de grond. Westers wil zijn Hotel Schylge daar graag uitbreiden.

Later kwam de Stichting Natuurherstel Baai Dellewal kijken, die middels crowdfunding de gronden wil kopen en de natuur waar nodig herstellen en behouden. Daarop zette de gemeente de onderhandelingen met WestCord stil, vanwege ‘maatschappelijke onrust’.

Harry Westers, eigenaar van WestCord Hotels, liet daarom in 2014 beslag leggen op de gronden. Hierdoor kwam al het werk aan een toekomstvisie voor het gebied stil te leggen.

Zo kon bijvoorbeeld ook de Stichting Natuurherstel Baai Dellewal niet verder, omdat fondsen als het Waddenfonds niet aangesproken konden worden zolang het beslag van kracht was. Wel kregen zij eind 2015 een flinke lap grond geschonken.

In hoger beroep heeft de rechtbank nu opnieuw besloten dat de beslaglegging op de grond niet terecht is. “Nu is de weg vrij om na meer dan tien jaar tot een uitvoerbare invulling te komen”, aldus de gemeente.

“Het college verwacht in april een voorstel aan de raad te kunnen doen over opties voor het gebied”, schrijft de gemeente Terschelling verder in een verklaring. Dit kan nog alle kanten op, bleek in 2015, toen de gemeente liet weten te twijfelen aan de haalbaarheid van de plannen van de Stichting Natuurherstel Baai Dellewal.

Westers kan nog wel in cassatie gaan bij de Hoge Raad. Volgens de Leeuwarder Courant kon hij daar op dit moment, vanwege vakantie, nog niets over zeggen.

-- Advertentie --