Categorieën
Algemeen

Waddenheli toch weer naar ANWB

De Regionale Ambulancevoorziening (RAV) Fryslân heeft het patiëntenvervoer vanaf de Waddeneilanden per helikopter toch weer aan ANWB gegund. Althans, voorlopig.

Dat weet de Leeuwarder Courant vanmorgen te melden. De kwestie rond het patiëntenvervoer vanaf de Wadden speelt inmiddels alweer een tijdje. In 2014 gaf Defensie aan te willen stoppen met het zelf uitvoeren van deze vluchten. De daarvoor gebruikte helikopters gingen in januari 2015 met pensioen.

Het was de bedoeling dat RAV Fryslân een openbare aanbesteding zou houden, om op die manier een particuliere partij te vinden die het patiëntenvervoer de komende jaren zou uitvoeren. Maar dat liep mis. RAV Fryslân koos de ANWB, maar het Belgische Heliventure vocht de beslissing met succes aan.

Uiteindelijk werd de aanbesteding stilgelegd en moest deze volledig opnieuw beginnen. Dat proces liep opnieuw vertraging op door een rechtszaak, maar inmiddels is deze afgerond.

Winnaar van de aanbesteding zou volgens de Leeuwarder Courant opnieuw de ANWB zijn, met de economisch meest geschikte inschrijving. Andere partijen waren of duurder, of hadden een ongeschikte inschrijving. Zowel RAV Fryslân als ANWB willen het bericht tegenover de krant niet bevestigen.

Tot en met 4 juli kunnen andere deelnemers aan de aanbesteding nog protest aantekenen tegen de keuze. Daarna wordt er definitief een winnaar gekozen.

Het is de bedoeling dat de helikopter eind dit jaar actief moet zijn vanaf vliegbasis Leeuwarder. Tot die tijd blijft de Kustwacht het vervoer doen, in opdracht van Defensie. Defensie deed dit eerder nog zelf, maar de tijdelijk ingezette NH-90 helikopters waren te groot.

-- Advertentie --